Ajattelin kokeilla joulukoristeiden tekemistä soodataikinasta.

Tässä on aineet:

 

1dl maissitärkkelystä

2 dl soodaa

1,25 dl vettä

 

Tähän bloggaukseen mennessä en ole vielä saanut tehtyä koristeita loppuun, niistä puuttuu vielä nauhat ja muutamat yllätyskoristeet :).

Ajattelin kuitenkin mainostaa soodataikinaa, koska koristeiden tekeminen oli ainakin omasta mielestäni mukavaa. Koristeet ovat keveitä, kauniin valkoisia ja on mukavaa puuhastelua vaikka lapsen kanssa.

1) Aineet kuumennetaan kattilassa miedossa lämmössä. Seosta sekoitetaan koko ajan, niin kauan että se alkaa paksuuntua. Itselläni oli ongelmana se, etten tiennyt milloin taikina oli tarpeeksi paksua ja välillä panikoin että seos palaisi pohjaan. Onneksi kaikki sujui hyvin.

2) Kun taikina oli mielestäni sopivaa, siirsin sen kulhoon ja laittoin hetkeksi "jäähtymään" kostean liinan alle.

3) Sen jälkeen kun taikina oli hieman jäähtynyt, kaulin sen noin puolen sentin paksuiseksi taikinalevyksi.

4) Olen nähnyt soodakoristeita, joihin on tehty painaumia pitsiliinoilla tai kuviollisilla lautasilla. Itselläni ei ollut kumpiakaan, joten piti olla luova. Löysin onneksi kaapistani jouluisia leimasimia, joita en muuten ole käyttänyt. Painelin leimasimilla taikinaa vähän sinne ja tänne, jotta lähes koko taikina oli kuviollinen.

5) Koristeiden tekemisessä oli hyvänä apuna eri kokoiset ja näköiset piparimuotit. Olin lukenut jostain että pienistä muoteista ei saisi kunnollisia koristeita, mutta kokeilin niitäkin. Suurin osa muoteista oli halkaisijaltaan noin 3-10 cm. Ne olivat sopivan kokoisia kokeiluuni. Näillä muoteilla ja tämän kokoisella taikinalla taisin saada 12 kpl koristeita. Tein myös mehupillillä reiän, jotta koristeen voi laittaa roikkumaan nauhalla.

6) Kun koko taikina oli käytetty hyväksi, siirsin kuviot pellille leivinpaperin päälle. Taikinaa voi kuivattaa vuorokauden huoneenlämmössä tai uunissa 75 asteessa noin tunnin. Olin hätähousu näiden kanssa, joten tungin koristeet uuniin.

7) Kun koristeet olivat mielestäni tarpeeksi "paistuneet" uunissa, otin ne pois uunista ja annoin jäähtyä. Vaikkakin mielestäni ne eivät olleet edes kovinkaan lämpimiä uunista ulos tullessaan. :)

8) En ole oikeastaan vielä päässyt kunnolla viimeistelemään koristeita. Ajattelin laittaa niiden päälle hieman glitteriä ja jonkun hienon nauhan tai narun. Koska koristeiden reunat ja pohjat olivat kovettumisen jäljiltä hieman epätasaisia ja jopa teräviä, tasoitin niitä hiomapaperilla. Tulos vaikutti erittäin hyvältä. Tämän vuoksi taikinalevy on hyvä jättää vähän paksummaksi.

 

Tässä on mallikuva soodataikinakoristeista. Mallit löysin Pinterestistä.  

Kuvahaun tulos haulle baking soda clay pinterestKuvahaun tulos haulle baking soda clay pinterest

Aiheeseen liittyviä hyviä suomenkielisiä juttuja löytyy mm.

- http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/ruususuu_ja_huvikumpu/soodataikina_koristeet_hurmaavat_keveydellaan_tee_itse_kauneimmat

- http://taikinainen.blogspot.fi/2013/12/joulukoristeita-soodasta.html

- http://pikkupioni.blogspot.fi/2014/12/8-soodataikina-koristeet.html