Minulla on monta rautaa tulessa. Olen yrittänyt lajitella amerikkalaisia postikortteja, työpöydälläni on kasa keskeneräisiä joulukorttitekeleitä ja kirjoittaminen on alkanut syyhyttää sormiani.

Elämäni on tällä hetkellä jokseenkin hetkistä, joten en jaksaisi kirjoittaa mitään pitkää, joten mielessäni on useita suunnitelmia, joita toivon mukaan pääsen toteuttamaan pikapuoliin. Sitä varten olen tehnyt taustatyötä, joka on jokseenkin aikaa vievää. Olen aina miettinytkin kuinka paljon "oikeat" kirjailijat käyttävät aikaa kirjoittamiseen liittyvän taustatyön tekemiseen. Vireillään oleva kirjoitusprojektini ei varsinaisesti vaadi tällä kertaa faktojen hankintaa, vaan lähinnä kuvien etsimistä. Mieleeni kuitenkin tuli muutama vuosikausia sitten kirjoittamani tarina, joiden taustatyöhön jouduin käyttämään todella paljon aikaa - lähes niin paljon että meinasin jo kyllästyä itse kirjoittamiseen.

Meillä jokaisella on varmaankin jokin osa-alue, joissa emme ole kovinkaan hyviä, ja tarvitsemme lisäopetusta ja faktoja. Itse tahdon olla niin perinpohjainen kuin vain mahdollista, jotta yksityiskohdat vaikuttavat uskottavilta. Yhteen keskeneräiseen tarinaan jouduin tutkimaan autoja (erityisesti farmarimallisia), pienlentokoneita ja aseita.

Toista tarinaa varten kävin läpi Yhdysvaltojen väestötilastoja, jotta löysin sopivan pikkukaupungin tarinani tapahtumapaikaksi. Samaista tarinaa varten jouduin koluamaan läpi FBI:n nettisivuja ja lukemaan sivutolkulla siellä ollutta materiaalia.

Erääseen fantasiatarinaan jouduin keskimään kokonaisen mantereen valtioineen. Piirsin siitä jopa kartankin.

Yksi scifitarina vaati minua keksimään useita eri avaruusrotuja, valtioita ja faktoja ihmisistä, aseista ja avaruusaluksista.

Taustatyön pikkutarkkuus tai laajuus riippuu siitä, minkälaista tarinaa olen kirjoittamassa ja kuinka hyvin tunnin aiheen. Ongelma on monesti juuri se, että kyllästyn todella nopeasti yhden asian käsittelemiseen ja aivoni haluaisivat lähteä jonkun ajan kuluttua pohtimaan muita asioita. Jos en ole päässyt kirjoittamisessa taustatyötä pidemmäksi, yleensä tarina tyssää siihen. Mieleni suoltaa ideoita enemmän kuin ehdin kirjoittaa ylös. Olenkin jo pitkään toivonut että löytäisin joskus samanhenkisen ihmisen, jonka kanssa voisin vaihtaa ajatuksia kirjoittamisesta.