Halusin vielä mainostaa lukemista hieman lisää. Tai oikeastaan englanninkielisten tekstien lukemista.

Olen lukenut todella paljon englanninkielisiä tekstiä viimeisen kymmenen vuoden aikana. En väitä olevani ammattilainen englanninkielisten tekstien lukemisessa, en edes lahjakas amatööri. Minulle tulee edelleenkin vastaan sanoja ja lauseita, joita en välttämättä ymmärrä mutta en anna niiden hidastaa lukemistani.

Kun aloittelin lukemaan tekstejä englanninkielellä, minulla oli aluksi sanakirja lähellä, josta tarkistin oudot sanat. Vähitellen luovuin sanakirjasta ja yritin suodattaa vaikeat ja oudot sanat pois lukemastani, jotta pystyin keskittymään kokonaisuuteen. Vähitellen outojen sanojen lukemista ei välttämättä edes huomannut kun ymmärsin lauseet ja kappaleet ainakin suunnilleen (tai ainakin sinnepäin).

Suosittelisin rohkeasti lukemaan esimerkiksi lyhyitä tarinoita aluksi tai suosikkikirjaasi englanninkielisenä. Jos tykkäät esimerkiksi Harry Potterista tai Twilightista ja olet lukenut ne lukuisia kertoja, olettaisin että osaat kirjat lähes ulkoa. Mikset kokeilisi lukea niitä vaihteen vuoksi englanniksi? Koska tiedät mitä kirjassa tapahtuu hahmotat myös tarinankulun englanninkielisenä.

Rohkeasti kokeilemaan vain. Ei kannata tuskastua, jos lukeminen ei ihan heti ala sujua. Uskon että lukeminen englanniksi rikastuttaa kielitaitoasi.

Itse haluaisin pystyä joskus vielä kirjoittamaan sujuvasti englanniksi, mutta se on vielä pitkä prosessi...